Region Jönköping sprider journaluppgifter på ett otillåtet sätt

Article posted on : link to source
Du är här:Hem → Press → Nyheter → 2016 → Region Jönköping sprider journaluppgifter på ett otillåtet sätt

20 december 2016

Datainspektionen konstaterar att Region Jönköping bryter mot lagen när den ger vårdpersonal i tretton kommuner åtkomst till regionens huvudjournalsystem.

Datainspektionen har via massmedia blivit uppmärksammad på att hälso- och sjukvårdpersonal i Jönköpings kommun kan se uppgifter om patienter i andra kommuner i länet via regionens huvudjournalsystem.

Myndighetens granskning visar att inom den kommunala hemsjukvården kan vårdpersonal i de tretton kommunerna i Jönköpings län via så kallad direktåtkomst, se uppgifter om patienter som inte bor i den egna kommunen via läkemedelslistan i huvudjournalsystemet.

– I läkemedelslistan finns känsliga uppgifter om vilka läkemedel som länets invånare använder. Region Jönköpings län har inget rättsligt stöd för att ge kommunerna i Jönköpings län direktåtkomst till uppgifterna och bryter därmed mot lagen, säger Datainspektionens jurist Maria Bergdahl.

Datainspektionen förelägger nu Region Jönköpings län att sluta ge kommunerna direktåtkomst till regionens huvudjournalsystem.

Kommunerna som avses är Aneby, Eksjö, Gislaved, Gnosjö, Habo, Jönköping, Mullsjö, Nässjö, Sävsjö, Tranås, Vaggeryd, Vetlanda och Värnamo.

Läs Datainspektionens beslut i pdf-format

För mer information kontakta
Jurist Maria Bergdahl, tfn 08-657 61 36
Pressekreterare Per Lövgren, tfn 070-736 10 80

RSS
Här kan du prenumerera på våra nyheter via RSS.