Datainspektionen granskar kameraövervakning på hotell

Article posted on : link to source
Du är här:Hem → Press → Nyheter → 2016 → Datainspektionen granskar kameraövervakning på hotell

28 november 2016

Kameraövervakningen på sex hotell i fem län ska granskas. Övervakningen som kontrolleras är den som sker på områden dit anställda och gäster, men inte allmänheten, har tillträde.

Datainspektionen drar nu igång den största granskningen hittills av kameraövervakning på hotell sedan den nya kameraövervakningslagen trädde i kraft 2013. Totalt ska övervakningen på sex hotell i Stockholm, Västra Götaland, Gävleborg, Kalmar och Jönköping granskas.

Kameraövervakningen som ska kontrolleras är den som sker på platser dit allmänheten inte har tillträde. Det kan handla om kök och varuintag, men även korridorer dit enbart personal och gäster har tillträde.

– På hotell finns ofta stora ytor där det inte krävs tillstånd för att kameraövervaka, och ofta finns det många kameror på dessa områden. Även om det inte krävs tillstånd för sådan övervakning så måste man följa reglerna i kameraövervakningslagen. Nu ska vi undersöka om övervakningen är laglig och om hotellen tydligt informerar om var övervakning sker, säger Malin Ricknäs som deltar i Datainspektionens granskning.

Granskningen beräknas vara klar första kvartalet 2017.

För mer information kontakta
Jurist Malin Ricknäs, tfn 08-657 61 64
Pressekreterare Per Lövgren, 070-736 10 80

RSS
Här kan du prenumerera på våra nyheter via RSS.