Datainspektionen granskar Hälsa för mig

Article posted on : link to source
Du är här:Hem → Press → Nyheter → 2016 → Datainspektionen granskar Hälsa för mig

5 december 2016

Datainspektionen inleder nu en granskning av det personliga hälsokontot “Hälsa för mig” för att bland annat klargöra vilka personuppgifter som samlas in och med vilket rättsligt stöd det sker.

E-hälsomyndigheten står i begrepp att lansera den nya e-tjänsten Hälsa för mig. Det är ett personligt hälsokonto som kommer att finnas tillgängligt för alla som vill kunna samla, överblicka och dela sin hälsoinformation. Det är också en plattform där företag och organisationer kan utveckla hälsorelaterade tjänster i form av appar. E-hälsomyndighetens plan är att privatpersoner ska kunna öppna ett konto i tjänsten under nästa år.

Datainspektionen inleder nu en granskning av tjänsten för att bland annat klargöra vilka personuppgifter som samlas in och med vilket rättsligt stöd det sker.

– Det här är en ny typ av e-tjänst som kan komma att hantera känsliga personuppgifter om en stor mängd personer och där uppgifter kan komma att delas mellan olika aktörer. Då är det viktigt att tjänsten redan från början är utformad på ett sätt som gör att den uppfyller reglerna och kraven i bland annat personuppgiftslagen och patientdatalagen, säger Katarina Tullstedt som är chef för den enhet som granskar bland annat hälso- och sjukvård.

För mer information kontakta
Enhetschef Katarina Tullstedt, tfn 08-657 61 54
Jurist Eva Maria Broberg, tfn 08-657 61 68
Pressekreterare Per Lövgren, tfn 070-736 10 80

RSS
Här kan du prenumerera på våra nyheter via RSS.