Datainspektionen vill att försöksfilmning från ambulanser begränsas

Du är här:HemPressNyheter2015 → Datainspektionen vill att försöksfilmning från ambulanser begränsas

15 september 2015

Region Skåne har fått tillstånd att utrusta sina ambulanser med videokameror som ska filma olycksplatser. Datainspektionen vill dock att man begränsar det filmade området vid olycksplatser och att försöksperioden begränsas till ett år i stället för två och överklagar därför tillståndet.

Region Skåne vill på försök utrusta ambulanser med en rörlig kamera med zoomfunktion som ska skicka video från olycksplatser till sjukhuset så att personalen där kan förbereda mottagandet av ambulansen med rätt läkarspecialister och utrustning.

Länsstyrelsen i Skåne har gett tillstånd till kameraövervakningen. Datainspektionen har tidigare överklagat tillståndet på tre punkter och ville i sitt överklagande att det ställs krav på att bildmaterial ska krypteras då det skickas från ambulans till sjukhus så att ingen obehörig kan ta del av materialet, att bara det område som är avspärrat för allmänheten filmas och att försöksperioden kortas ner från två år till ett.

Förvaltningsrätten i Malmö höll med Datainspektionen om att tillståndet måste ha med ett villkor om att bildmaterialet ska skyddas från obehörig åtkomst. Eftersom det innebar att omständigheterna för tillståndet ändrats så skickades ärendet tillbaka till länsstyrelsen för ny bedömning. Förvaltningsrätten tog dock inte ställning till de två andra punkter som Datainspektionen ville få prövat.

Länsstyrelsen har nu meddelat nytt tillstånd för Region Skåne. Beslutet är i princip identiskt med det tidigare förutom ett nytt villkor som anger att bildmaterialet ska skyddas mot obehörig åtkomst.

– Vi anser dock fortfarande att tillståndet även bör begränsas så att bara det område som är avspärrat för allmänheten filmas. Dessutom bör försöksperioden kortas ner från två år till ett eftersom övervakningen är integritetskänslig. Därför överklagar vi återigen länsstyrelsens beslut till förvaltningsrätten, säger Malin Ricknäs, jurist på Datainspektionen.

Läs Datainspektionens överklagande i pdf-format

För mer information kontakta
Jurist Malin Ricknäs, tfn 08-657 61 64
Pressekreterare Per Lövgren, tfn 070-736 10 80

RSS
Här kan du prenumerera på våra nyheter via RSS.

Leave a Reply

avatar
  Subscribe  
Notify of