Nattkamera hos äldre – tryggare eller mer kränkande?

Article posted on : link to source
Du är här:Hem → Press → Nyheter → 2015 → Nattkamera hos äldre – tryggare eller mer kränkande?

8 oktober 2015

I det senaste numret av Datainspektionens tidning kan du läsa om nattkameror som installeras i sovrummet hos äldre, och som allt fler kommuner väljer att införa som komplement i sin hemtjänst.

Den typ av nattkamera som allt fler kommuner nu börjar använda i hemtjänsten kan verka oerhört kränkande. Tänk dig att ha en kamera monterad i ditt sovrum. En eller ett par gånger per natt tänds några gröna ljusdioder på kameran vilket indikerar att den är igång. Någon tittar på dig när du sover.

Men, frågan är om det verkligen är så kränkande i relation till alternativet: att någon kommer hem till dig mitt i natten, låser upp dörren, går in i din lägenhet och på plats ser efter att du sover.

I det senaste numret av Datainspektionens tidning, Integritet i fokus, kan du läsa mer om nattkameror, en så kallad välfärdsteknologi på stark frammarsch. Du kan även läsa om de juridiska aspekterna med den typen av övervakning, och vad som gäller om det i stället är den äldre personen som vill övervaka hemtjänstpersonalen.

Du kan också läsa om resultatet av Datainspektionens granskning av polisens så kallade kvinnoregister, om en person som dömts till miljonskadestånd efter att ha tjuvläst patientjournaler, om vilka sajter som man helst vill att Google slutar länka till, och mycket, mycket annat.

Integritet i fokus kommer ut fyra gånger per år. Du kan teckna en gratis prenumeration och får då hem tidningen i brevlådan. Tidningen kan även hämtas som pdf-dokument via Datainspektionens webbplats.

Du som inte redan har en gratis prenumeration kan teckna en här

Klicka här för att läsa tidningen som pdf-dokument

Integritet i fokus kan nu även läsas som digital tidskrift. Via den digitala upplagan kan du tipsa andra om artiklar i tidningen via Facebook, Twitter eller e-post.
Här hittar du den digitala tidningen

För mer information kontakta
Redaktör: Per Lövgren, tfn 070-736 10 80
Formgivning: Fredrik Karlsson, tfn 08-657 61 21

RSS
Här kan du prenumerera på våra nyheter via RSS.