Datainspektionen överklagar dashcam-dom

Du är här:HemPressNyheter2015 → Datainspektionen överklagar dashcam-dom

3 juli 2015

Myndigheten vill att Högsta förvaltningsdomstolen slår fast om en mobiltelefonkamera som monteras i en hållare på en cykel eller i en bil ska omfattas av reglerna i kameraövervakningslagen.

Kammarrätten i Göteborg har i en dom bedömt att en mobiltelefon med kamera som sätts i en hållare i en bil eller på en cykel ska anses vara manövrerad på platsen vilket innebär att den därför inte omfattas av kameraövervakningslagen.

Datainspektionen överklagar nu kammarrättens dom till Högsta förvaltningsdomstolen.

– Det är viktigt att högsta rättsliga instans slår fast dels om en mobiltelefonkamera som monteras i en hållare på eller i ett fordon kan räknas som varaktigt uppsatt, dels om en kamera fastsatt på cykelstyret eller i bilen ska anses vara manövrerad på platsen, säger Malin Ricknäs, jurist på Datainspektionen.

Om en kamera bedöms vara “varaktigt uppsatt” och om den inte anses vara “manövrerad på platsen”, så omfattas den av reglerna i kameraövervakningslagen. Ska man filma på platser dit allmänheten har tillträde krävs i så fall tillstånd från länsstyrelsen.

– Den här frågan har inte tidigare prövats av Högsta förvaltningsdomstolen. Datainspektionen anser att dashcams ska omfattas av kameraövervakningslagen. Annars är risken stor för otillbörliga intrång i den personliga integriteten.

För mer information kontakta
Jurist Malin Ricknäs, tfn 08-657 61 64
Pressekreterare Per Lövgren, tfn 070-736 10 80

RSS
Här kan du prenumerera på våra nyheter via RSS.

Leave a Reply

avatar
  Subscribe  
Notify of